Úvod » Koreniny jednodruhove » Klinček celý 50g
Výrobca :
Použitie :
Používajú sa celku k nakladanej zelenine, do čaju a vareného vína, do marinád, pri nakladaní sleďov, omáčok, diviny, bračového a baranieho mäsa, do tlačenky, ale môžu sa používať aj drvené - najmä pri príprave rýb a v talianskej kuchyni . Ich aromatická vôňa sa vhodne viaže s ovocím a s mastným mäsom.
Zloženie :
Klinčeky (Syzygium aromaticum). Klinčeky (Flos caryophylli)sú kvetné púčiky zberané pri zafarbení do červena a získavajú sa zo stromu vo veku 6-12 rokov.
Recept:
Suroviny:
ľubovoľné ovocie - jablká, hrušky, slivky, marhule,...., cukor, klinčeky
Postup
Ovocie odkôstkujeme, vyčistíme, vyrežeme jaderníky - podľa druhu ovocia.Očistené ovocie naskladáme do fliaš. Do každej fľaše nasypeme 3-4 lyžice kryštálového cukru ( podľa sladkosti ovocia a vlastnej chuti ) a pridáme 3 - 4 klinčeky. Zalejeme vodou ( z vodovodu ) a uzavrieme. Sterilizujeme podľa druhu ovocia. Mäkké ovocie ( slivky, marhule ) 12 minút, tvrdšie ovocie ( jablká, hrušky ) 15-20 minút.