TOPlist

 

 

 

 

 

Pizza recept - jedlá v pizza peci - Pečieme v pizza peci jednoduché jedlá. Postupy výroby s obrázkami a recepty jednoduchých amatérskych jedál pripravovaných v pizza peci: pizza, mäso, zelenina, koláče a iné.

Recepty - Recepty - predjedlá, polievky, hlavné jedlá, zákusky, torty.

arr3CENA POŠTOVNÉHO Cena poštovného sa vypočítavá automaticky pri objednávaní tovaru. Po registrácii získavate...

NAJPREDÁVANEJŠÍ

Naša cena 1,00 €
skladom
Naša cena 1,00 €
skladom
Naša cena 5,10 €
skladom

» Koreniny

Koreniny:

Sú to rôzne časti rastlín, ktoré sa používajú pre ich výraznú chuť, vôňu a účinok. Obsahujú voňavé silice, éterické oleje, ktoré slúžia na zvýraznenie chuti a arómy.

Delíme ich na:

1.) pakoreňové – Ďumbier;
2.) koreniny plodov a zo semien – čierne korenie;
3.) koreniny z kôry – škorica;
4.) koreniny z listov a vňate – majoránka, bobkový list;
5.) koreniny z kvetov a púčikov – klinčeky;
6.) koreninové zmesy – divé korenie.

PAKOREŇOVÉ KORENINY

  • Ďumbier – konzumná časť je pod zemou. Predáva sa lúpaný, nelúpaný, pololúpaný, celý a drvený. Má žltkastú farbu. Používa sa do likérov, na výrobu piva (Ginger), na prípravu nealkoholického nápoja (Canada Dry), na prípravu zázvorníkov (zákuskov).
  • Kurkuma – má sýtu oranžovú farbu. Používa sa na farbenie margarínov. Používa sa na sfalšovanie šafránu siateho.
  • Puškvorec – má pálivú chuť, ale príjemnú vôňu.

KORENINY Z KôRY

  • Škorica – je to do rúrky stočená červenkasto-hnedá kôra škoricovníka čínskeho alebo cejlovského. Najkvalitnejšie sú stenky vetvičiek. Má sladkú chuť, ale vo väčšom množstve štípe. Predáva sa celá, drvená a mletá. Používa sa do parfémov, na pečenie, do kompótov, do vareného vína a do niektorých žuvačiek.

KORENINY Z KVETOV A PÚČIKOV

  • Klinčeky – sú to nerozkvitnuté ružové púčiky klinčekovníka. Používa sa vo voňavkárstve, v likérníctve, pri kompótovaní, dochucuje sa s tým ryža.
  • Kapary – sú to nerozkvitnuté pupence nízkeho kra. Majú ostrú pikantnú chuť. Konzervované sú v octe alebo v soli.
  • Šafrán – sú to sušené blizny šafránu siateho. Má purpurovo-červenú farbu. Slúži na prifarbovanie jedál (polievok, ryže).

KORENINY Z LISTOV A VŇATE

  • Majorán – sú to vlastne sušené kríčky. Pestujú sa aj u nás. Majú veľmi intenzívnu vôňu. Majorán zlepšuje trávenie mastných jedál (tlačenka, jaternice).
  • Bobkové listy – pochádzajú z pravého vavrína, čo rastie v oblasti stredozemného mora. Listy sa dajú konzumovať čerstvé aj sušené. Používajú sa do kyslých jedál a omáčok.
  • Tymián – má aromatickú chuť a vôňu, predáva sa tiež ako materina dúška. Upravuje činnosť čriev. Využíva sa pri príprave bylinných likérov (Becherovka).
  • Bazalka – je to jednoročná bylinka, veľmi aromatická. Zvýrazňuje chuť zeleninových jedál.
  • Estragón – reprezentuje francúzsku kuchyňu, najznámejší je estragónový ocot.
  • Yzop – je to meter vysoký krík, ktorý pochádza z Ázie. Podporuje trávenie.
  • Kôpor – je to jednoročná bylinka, použiteľné sú plody aj vňať. Využívame ho pri nakladaní, do omáčok a do kyslých jedál.
  • Ligurček – je to trvácna bylina, listy pripomínajú zeler.
  • Mäta pieporná – obsahuje mentolovú silicu, používa sa do likérov, pri príprave krémov.
  • Medovka lekárska – listy obsahujú silicu citrál. Chuťovo pripomína citrón.
  • Oregano – je to vlastne divý majorán. Používa sa do všetkých talianskych jedál. Upokojuje nervy a dráždivý kašeľ.
  • Rozmarín – je to vždy zelený krík, obsahuje gáfor. Používa sa na zverinu.
  • Saturéka – má mätovú vôňu, ale chuť čierneho korenia. Zmierňuje nadúvanie.
  • Šalvia lekárska – má plsnaté listy. Má dezinfikačné účinky (používa sa ako kloktadlo).

KORENINY PLODOV A SEMIEN

  • Čierne korenie – sú to zvrásnené bobulky tropického kra. Zbierajú sa v nedozretom stave a rýchlo sa vysúšajú. Predávajú sa celé, mleté, drvené. Obsahujú piperín, čo zlepšuje trávenie.
  • Biele korenie – sú to bobulky toho istého kra, len v dozretom stave. Sú šedobiele a hladké.
  • Nové korenie – piment – sú to hladké bobulky s malou korunkou, používajú sa na sfalšovanie klinčeka.
  • Muškátový orech – má oranžovú farbu, využíva sa v orientálnej kuchyni.
  • Vanilka – sú to nezrelé fermentované struky orchideovitej rastliny. Majú veľmi silnú arómu. Používajú sa do krémov, likérov a na výrobu vanilkového cukru.
  • Badián – má hviezdicovitý tvar, jadierka sú hnedé, leské a sladkej chuti a vône. Používa sa do likérov, do perníkov, na prípravu čajov proti nadúvaniu.
  • Fenikel – rastie divoko, tvarovo pripomína kmín (rascu).
  • Rasca – je to semeno rasce lúčnej, obsahuje karvón. Pôsobí proti nadúvaniu, používa sa pri výrobe chleba, ale aj mäsitých jedál.
  • Koriander – sú to hnedkasté bobulky veľkosti čierneho korenia. Používa sa najmä pri nakladaní.
  • Kardamón – sú to trojhrané plody, vôňou pripomínajú jedľu. Pridáva sa do kávy.
  • Paprika – sú to rozomleté sušené struky červenej papriky. Poznáme sladkú a štipľavú. Obsahuje kapsicín a kapsaicín, čo vytvára pálivú chuť. Ďalej obsahuje karotén, ktorý dodá farbu (v tuku rozpustné farbivo).
  • Borievky – sú to modré bobulky nízkeho kra. Obsahujú borneol a junipériu. Vyrábajú sa z nich destiláty borovička a gin a tiež sa používajú do jedál zo zveriny.
  • Horčicové semienka – sú to drobné biele semienka. Využívajú sa na prípravu horčice a pri nakladaní.
  • Kayeneské korenie – sú to malé papričky tropického kríka. V čerstvom stave sa nazývajú Chili a pripravujeme z toho omáčku Tabasco.

 

KORENINOVÉ ZMESY

tieto zmesy sa pripravujú na uľahčenie práce kuchárov.

  • Horčica – surovinou sú semená, ocot, soľ, cukor, víno, klinčeky. V závislosti od hrubosti mletia sa vyrába stolová (jemne mletá) a krémžska (hrubo pomletá). Najkvalitnejšiu horčicu vyrábajú Francúzi (Dijonská horčica) a najsladšia horčica je americká.
  • Polievkové korenie – tekuté sa nazýva Maggi. Obsahuje výťažky z kvasníc, sóje a tvarohu. Suroviny rozvaria a nechajú 2 mesiace zrieť.
  • Bujóny – sú to sušené polievky, ktoré zahusťujú rozvarenou surovinou. Pridávajú do toho dutaman sodný na zvýraznenie mäsitej chuti.
  • Sušené droždie – pangamín – je to sušené pekárske droždie s vysokým obsahom vitamínu B, na zvyšovanie chuti do jedla.
ZDJlN