Úvod » Koreniny jednodruhove » Kajenské korenie 100g
Výrobca :
Použitie :
Kajenské korenie sa najčastejšie využíva ako korenie, ktoré dodáva jedlu ostrosť a podporuje trávenie. Vedeli ste ale, že kajenské korenie je zároveň prírodným liekom, ktorý dokáže zahnať radu neduhov a môže vám pomôcť aj schudnúť?
Recept:
Suroviny:
2 ks kuracích krídiel, 2 ks bravčových kotliet, 500 g hlivy ustricovej ( možno nahradiť šampiňónmi , ale má to inú chuť ), 1 stredná mrkva, 1 stredná cibuľa, ½ väčšej uhorky hadovky , 250 g čínskej kapusty, 4 strúčiky cesnaku, sójová omáčka hustá, kajenské korenie mleté, kari, hubové korenie, cukor, soľ, olej
Postup:
Mäso nakrájame na kocky alebo rezance. Dáme do misky spolu s trochou oleja, veľkou lyžicou sójovej omáčky, lyžičkou všetkých druhov korenia. Necháme marinovať minimálne 2 hodiny v chladničke. Medzitým nakrájame zeleninu: Mrkvu na tenké 2 milimetrové plátky, cibuľu rozlúpeme po šupkách a nakrájame na štvorčeky. To isté urobíme s čínskou kapustou, ale používame len bielu dužinu ( zvyšok sa hodí na šalát ), uhorku na kocky a cesnak na plátky.
Omáčka:
Urobíme si zeleninový vývar. V hrnčeku s 2 dl vriacej vody a s trochou soli, s hubovým korením povaríme napred cesnak s mrkvou, asi 3 minúty, potom pridáme cibuľu a kapustu a varíme ďalšie 2 minúty. Vypneme a do horúcej vody pridáme uhorku.
Na panvici s trochou oleja sprudka osmažíme marinované mäso, po chvíľke pridáme nakrájané huby a podlejeme vývarom zo zeleniny. Pridáme ešte pár kvapiek sójovej omáčky, trochu hubového korenia a dusíme mäso cca 5 minút domäkka. Pridáme pár kvapiek tabasca a lyžičku cukru, a sprudka varíme za stáleho miešania, aby nám cukor trochu karamelizoval. Vypneme, pridáme podusenú zeleninu. Omáčka by mala byť stredne hustá, trochu sladkastá a jemne ostrá. Prílohou môže byť ryža.